BOGDANA HERMAN & JURE TORI

BOGDANA HERMAN & JURE TORI: Čas je – koncert ob izidu CD-ja.


‘Razlikuje naju orodje, s katerim delava muziko, druži naju pogled nanjo, ki z izraznim minimalizem ustvarja globino in trajanje vtisa’

JURE TORI & BOGDANA HERMAN
Bogdana Herman in Jure Tori prihajata iz povsem različnih generacijskih in glasbenih okolij. Ona je dolgoletna raziskovalka in pevka ljudskih pesmi, ki jih je pogosto izvajala sama, najbolje pa jo poznamo po sodelovanju v triu z Miro Omerzel Terlep in Matijo Trlepom, Jure Tori pa je harmonikar in eden ustanoviteljev zasedbe Orlek. Ona zna zapeti preko sto pesmi iz celotne Slovenije in avstrijskega, italijanskega ter madžarskega zamejstva, poleg tega pa je posnela tudi številne radijske in televizijske oddaje, v katerih je predstavljala ljudsko izročilo. On se preizkuša kot pisec glasbe za gledališke in plesne predstave (En Knap, sodelovanje z Dušanom Kastelicem) ter sodeluje s pop glasbeniki, kakršna je Alka Vujica.

Skupna jima je ljubezen do glasbe in dejstvo, da sta nastopala na vseh koncih sveta od Argentine do Kitajske.

“Za koncert in za CD sva izbrala izjemno različne pesmi: različne po vsebini (pripovedne, ljubezenske, šaljive, vojaške …), po čustvih, ki jih prevevajo (vedre, strastne, otožne, hrepenenjske) po ustvarjalcih (avtorske – Tom Waits, The Poques, Chawa Alberstein – in ljudske), po državah, v katerih so bile ustvarjene (Slovenija, Italija, Nemčija, Rusija, Bosna, Izrael, ZDA), pa tudi po interpretaciji.

In vendar imajo veliko skupnega. Ta muzika obuja določene arhetipe. Ljudi vsega sveta povezujejo praspomini in čustva, ki so nam vsem enaka, le izražamo jih v različnih kulturah različno. A te razlike so včasih zanemarljive.

Sodelovanje gradiva na medsebojnih pogovorih in poslušanju drug drugega. Kot da bi s tem gradila bolj človeški svet. To, da se zanimava drug za drugega, to, da se spoštujeva, to je bistvo najinega glasbenega dela. Zato zveniva dobro. Zelo dobro.”

Jure Tori, ime, ki ga tako v domovini kot na tujem poznajo mnogi, ki spremljajo glasbeno dogajanje v zadnjih dvajsetih letih. Samosvoj, karizmatičen glasbenik, katerega doktrina kakovosti ostaja njegov zaščitni znak, pa tudi zaščitni znak ustvarjalcev, s katerimi sodeluje – naajsi bodo to ponarodeli Orleki ali pa druge manjše zasedbe.

Jure je virtuoz in romantik v eni osebi. Do sedaj je igral že na mnogih odrih sveta v duetu z Ewaldom Oberleitnerjem in s svojo zasedbo Tori Trio: poleg Slovenije v Avstriji, Franciji, Angliji, Italiji, na Hrvaškem … z Orleki pa po vsem svetu. Z avtorskim delom izraža svojo osebnost. Najlaže se skrije ali zbeži v svoj svet, če preigrava radosti in travme življenja.

Bogdana Herman razpira s svojim glasom skoraj neprehodne notranje svetove. Navidezno enostavne pesmi postanejo z njenim petjem tridimenzionalne, zapletene pesmi poenostavlja na raven intuitivnega, torej najglobljega in najmočnejšega dojemanja.

Že več kot trideset let je pevka ljudskih pesmi in raziskovalka neznanih svetov petja. Sodelovala je z velikimi slovenskimi umetniki 20. stoletja – glasbeniki, pesniki, slikarji, mojstri videoumetnosti in fotografije. Z glasom je opremljala filme in gledališke predstave. Naredila je pesniško zbirko, radijsko in nekaj televizijskih serij o slovenski ljudski glasbi in o komuniciranju. Seveda: glasba je komunikacija s seboj in z drugimi. V 21. stoletju sicer deluje znotraj različnih glasbenih žanrov, slovenska ljudska pesem pa jo bo vznemirjala do smrti. Skrbna prozodika in minimalistična kinetika sta njeni značilnosti.Zadnja leta se obdobja njenega samostojnega koncertiranja (med drugim na neformalnem srečanju Odbora za kulturo Evropske unije na Bledu) izmenjujejo s skupinskimi nastopi. Sodeluje tudi z Borutom Savskim, Marko bando, Tomažem Pengovom, Zvonko Simčič in Cirkulacijo 2. Je zaslužna umetnica Državice Ptičjestrašilne.


This slideshow requires JavaScript.

Fotografije s koncerta v Ljubljani, Kino Šiška, 9.maj 2011.
fotografije in editing: Boris B. VOGLAR © 2011

BOGDANA HERMAN & JURE TORI:
Čas je (založba Klopotec, 2011)


01 Tessera che tessera

03 Sul mare luccica

04 Oči čornie

05 Tomaž in smrt

06 Summer in Siam

09 Nekega jutra

10 Peter Pavel

11 U Stambolu na Bosporu

12 Marko Skače

13 Time

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: